Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja Extra

Nauka czy podróże? Studenci PG prowadzą badania w Arktyce!

Studenci z koła naukowego Mikrobiologia w Inżynierii Środowiska nie muszą wybierać. 8-osobowa grupa studentek i studentów koła wraz z opiekunką naukową prof. Katarzyną Jankowską prowadzi właśnie badania w Arktyce.

II Wyprawa Polarna Studentów PG organizowana jest w ramach projektu ” #Spitsbergenchallenge – wyprawa naukowa do Arktyki” finansowanego z programu #PLUTONIUM. Jej celem są badania prowadzone w rejonie równiny Kaffiøyra na Spitsbergenie. Jest to obszar o długości 14 km i szerokości 4 km ograniczony przez 2 lodowce uchodzące do morza (Aavatsmarkbreen oraz Dahlbreen). Na równinie znajduje się 7 lodowców dolinnych (Waldemarbreen, Irenabreen, Agnorbreen, Elizabreen, Eivindbreen, Andreasbreen, Olivierbreen). W XX w. ich powierzchnia zmniejszyła się o blisko połowę, a w ostatnich 20 latach zmiany te postępują szczególnie szybko.

Bazą wypadową młodych naukowców jest Stacja Polarna Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu – to najdalej na północ wysunięta polska placówka badawcza. We współpracy z naukowcami z Torunia nasi studenci wezmą udział w badaniach hydrologicznych, geomorfologicznych i w pomiarach meteorologicznych prowadzonych w stacji. Zaplanowano również własny program badawczy dotyczący analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych jeziorek polodowcowych na morenach lodowców Waldemarbreen, Irenabreen, Agnorbreen, Elizabreen, i Eivindbreen.

Więcej informacji (i zdjęć) znajdziecie na profilu Mikrobiologia w Inżynierii Środowiska.

źródło: Politechnika Gdańska

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie