Polski Portal Morski
Aktualności

Komisja Europejska proponuje pakiet środków kryzysowych, aby wesprzeć sektory rybołówstwa

Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie dodatkowych środków kryzysowych, aby wesprzeć unijne sektory rybołówstwa i akwakultury w kontekście rosyjskiej inwazji na Ukrainę.

Stanowi to uzupełnienie pierwszego pakietu środków kryzysowych, przyjętych 25 marca w ramach Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury (EFMR). 

Pakiet ten obejmuje rekompensatę finansową z tytułu kosztów dodatkowych, utraconych dochodów i przechowywania produktów, a także z tytułu tymczasowego zaprzestania działalności połowowej, w przypadku gdyby była ona obecnie niebezpieczna.

„Sektory rybołówstwa i akwakultury są poważnie dotknięte wojną w Ukrainie. W ramach EFMR nadal dostępne są środki finansowe. Dzięki temu wnioskowi państwa członkowskie mogą przenieść je na konkretne działania, łagodzące skutki społeczno-ekonomiczne kryzysu” – powiedział europejski komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkeviczius.

Agresja wojskowa Rosji wobec Ukrainy spowodowała wzrost cen energii i surowców, skutkując bardzo dużym zwiększeniem dodatkowych kosztów operacyjnych i minimalizując marże zysku w sektorach rybołówstwa, akwakultury i przetwórstwa owoców morza. Wojna doprowadziła również do zapobiegawczego przerwania działalności połowowej na niektórych obszarach.

Propozycja KE to wniosek ustawodawczy, który zanim wejdzie w życie, będzie musiał zostać przyjęty przez Parlament Europejski i Radę w drodze zwykłej procedury ustawodawczej.

Źródło: PAP Fot.: Unsplash

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie