Polski Portal Morski
Aktualności

Półmetek sezonu. Tłumy turystów nad morzem

Morze turystów i to dosłownie zalało Świnoujście. Nadmorski kurort odwiedzają licznie Polacy, Niemcy, ale widać tu też Czechów i Słowaków. Przed nami półmetek sezonu, więc czas na pierwsze podsumowania.

Nie najlepsza pogoda nie odstrasza

Po kilku dniach ponurej pogody w Świnoujściu w końcu zaświeciło słońce. Temperatura oscyluje wokół 21 stopni Celsjusza, jest wietrznie, ale w końcu jesteśmy nad morzem, gdzie pogoda bywa dość kapryśna. To od niej uzależniony jest głównie sukces sezonu turystycznego. W Świnoujściu turyści dopisali.
– Korzystamy z plaży. Dzisiaj jest troszeczkę wiatr, także spacerujemy – mówi turysta.
– Nie jest na szczęście za ciepło, a ten wiatr też troszeczkę ochładza – podkreślił inny turysta

Pięknie jest i można pochodzić, pozwiedzać – stwierdziła turystka.

Różnorodność turystów i pełne obłożenie

Nadmorski kurort odwiedzają także turyści z Polski, ale słychać tutaj również czeski, słowacki czy niemiecki. Wiele hoteli odnotowało 100-procentowe obłożenie, a zainteresowaniem cieszą się mieszkania na wynajem. Wszystko to przez pogodę, bowiem turyści nie planują już swoich wakacji z wyprzedzeniem, a bacznie obserwują prognozy pogody.

W dalszym ciągu ta branża turystyczna i hotelarska, jednak odbija się od tej pandemii i to jest zauważalne. Ale myślę, że z roku na rok ta sytuacja się poprawia – powiedział Roman Kuciarski, zastępca prezydenta Świnoujścia.

Świnoujście tętni życiem. Czy będzie to rok rekordowy, dowiemy się już wkrótce. W dopełnieniu sukcesu może pomóc tylko pogoda, czego sobie serdecznie życzymy.

Źródło: TVP3 Szczecin Fot.: Świnoujście – Wyspy możliwości

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie