Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja Extra

Patent dla Uniwersytetu Morskiego w Gdyni

Urząd Patentowy RP przyznał na rzecz Uniwersytetu Morskiego w Gdyni prawa wyłączne na wynalazek pt. „Sposób wytwarzania pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem, pianka poliuretanowa modyfikowana nanochitozanem otrzymywana tym sposobem i zastosowanie pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem” i w dniu 22 marca 2024 roku wydał dokument patentowy o numerze 244905.

Twórczyniami opatentowanego wynalazku są dr hab. inż. Joanna Brzeska, prof. UMG oraz mgr Agnieszka Piotrowska-Kirschling z Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości.

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem oraz otrzymana w ten sposób pianka o właściwościach sorpcyjnych. Pianki przeznaczone są do zastosowania jako sorbenty w procesach oczyszczania wód, w szczególności z uciążliwych mikrowycieków olejowych, produktów ropopochodnych zanieczyszczających środowisko wodne i mających negatywny wpływ na florę i faunę.

Klientem rozwiązania w postaci pianek są porty morskie, oczyszczalnie ścieków, służby interwencyjne. Odbiorcami zainteresowanymi komercjalizacją i wdrożeniem rozwiązania są firmy z sektora produkcyjnego, specjalizujące się w wytwarzaniu innowacyjnych sorbentów. Zaletą technologii jest minimalizacji uciążliwych dla środowiska odpadów krewetkowych pochodzących z przemysłu spożywczego (aspekt proekologiczny).

Opatentowane rozwiązanie otrzymało nominację w XI konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”.

Więcej informacji:

Źródło, fot. UMG

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie