Polski Portal Morski
Aktualności

Rząd chce, by w krótkim czasie ukończone zostały analizy dot. FSRU – Naimski

Rząd chce, by w krótkim czasie ukończone zostały analizy dot. inwestycji w pływający terminal gazu LNG (FSRU) w Zatoce Gdańskiej – poinformował Piotr Naimski, pełnomocnik rządu ds. strategicznej infrastruktury energetycznej.

„Chcielibyśmy, by analizy dotyczące inwestycji FSRU mogły być ukończone w krótkim czasie i będziemy podejmować decyzje. Wiemy, jak prowadzić tę inwestycję. Są prowadzone już prace projektowe przez Gaz-System dotyczące gazociągu łączącego FSRU z systemem przesyłowym. Łączący gazociąg jest przewidziany na może nawet 12 mld m sześc. gazu. Sama jednostka regazyfikująca to ok. 6 mld m sześc. Co do drugiej, będziemy decydować w miarę potrzeb” – powiedział Naimski dziennikarzom w kuluarach Ogólnopolskiego Szczytu Energetycznego w Gdańsku.

„Jest pomysł, by było miejsce przewidziane na dwie jednostki regazyfikujące” – dodał.

Naimski podtrzymał, że w planach jest przyspieszenie inwestycji, która miała być gotowa w 2027 r. „Będziemy starali się przyspieszyć” – powiedział, dodając, że jest zapotrzebowanie ze strony południowych sąsiadów: Czech i Słowacji.

Naimski poinformował, że przepustowość Baltic Pipe wyniesie początkowo ok. 3 mld m sześć.

„Od października Baltic Pipe będzie komercyjnie uruchomiony z przepustowością ok. 3 mld m sześc. rocznie, a przepustowość docelowa, czyli 10 mld m sześc., będzie osiągnięta w grudniu” – powiedział minister.

Jak poinformował, PGNiG wykupił na 15 lat ok. 80 proc. przepustowości Baltic Pipe

źródło PAP/ fot.Klajpedos Nafta

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie