Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja Ważne

Odcięte kończyny i sytuacje zagrożenia. Trening ratowników na zdjęciach

Studenci ratownictwa morskiego zakończyli intensywne praktyki medyczne. W programie znalazły się symulacje amputacji kończyn, masywnych krwotoków oraz działania w warunkach szpitalnego oddziału ratunkowego.

– Zorganizowaliśmy m.in. gabinet resuscytacyjny, zabiegowy i chirurgiczny – wszystko po to, by maksymalnie zbliżyć praktykę do rzeczywistości – powiedziała Agnieszka Strzelczyk, dyrektor Akademickiego Ośrodka Szkoleniowego MUSTC.

Praktyki trwały trzy dni i obejmowały zarówno podstawowe ćwiczenia, jak i zaawansowane scenariusze medyczne. Studenci przypominali sobie procedury resuscytacji krążeniowo-oddechowej, obsługiwali AED, prowadzili badania urazowe i oceniali obrażenia zagrażające życiu.

W kolejnych dniach uczestnicy zostali podzieleni na zespoły i działali samodzielnie, bez podpowiedzi instruktorów. Odgrywano realistyczne scenki z pozorantami, m.in. ze złamaniami, ranami ciętymi, zmasakrowaną twarzą czy amputacjami.

W centrum uruchomiono również symulowany SOR z pełnym zapleczem – od rejestracji po gabinety zabiegowe. Scenariusze wspierał zespół specjalizujący się w realistycznych pozoracjach, przy współpracy ze stowarzyszeniem Artsmed.

– Rany były bardzo dobrze odwzorowane, a nasze zespoły dbały o każdy szczegół, także aktorski – dodała Strzelczyk.

Podczas całych praktyk instruktorzy obserwowali działania studentów i przekazywali im informacje zwrotne. Efekty ich pracy oceniano na bieżąco, bez formalnego egzaminu.

Zobacz podobne

Nowoczesny sprzęt pożarowy, wart miliony, trafił do MUSTC

Paulina Ledzinska

Nowoczesna technologia w remontach statków. Politechnika Morska i „Gryfia” łączą siły

Daria Czaja

Odwiedzasz Mierzeję Wiślaną tego lata? Musisz to zobaczyć

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie