Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko Ważne

Zamarzła Hańcza, najgłębsze jezioro w Polsce

Silny mróz spowodował, że zamarzła Hańcza, najgłębsze jezioro w Polsce. W tym roku lód pokrył jezioro dość późno, bo na Suwalszczyźnie długo czekano na zimę – poinformowała PAP dyrektor Suwalskiego Parku Krajobrazowego Teresa Świerubska.

Jezioro Hańcza zamarza najpóźniej ze wszystkich jezior w północno-wschodniej części Polski. Zwykle lód pokrywał jezioro w pierwszej połowie stycznia. W niektórych latach w ogóle na jeziorze nie było lodu.

W tym roku – dopiero w drugiej połowie lutego Hańcza została skuta lodem. „Skoro jezioro Hańcza zamarzło, to oznacza, że zima jest w pełni i to ładna zima” – powiedziała Świerubska.

Jak dodała, Hańcza wychładzała się powoli, aż wreszcie zamarzła niemal w całości. Świerubska nie zaleca jednak wchodzić na lód, a raczej przed tym przestrzega i informuje, że w wielu miejscach może on być cienki.

Na Suwalszczyźnie od kilkunastu dni panują duże mrozy. W nocy temperatury spadały do minus kilkunastu stopni Celsjusza. Na Suwalszczyźnie długo jednak zimy nie było. Do połowy stycznia temperatury były dodatnie lub wynosiły około zera. To rzadko spotykane w tej części Polski nazywanej polskim biegunem zimna.

Jezioro Hańcza położone jest na Pojezierzu Wschodniosuwalskim, na terenie Suwalskiego Parku Krajobrazowego i jest w całości objęte ochroną, jako rezerwat przyrody. Jego głębokość wynosi według różnych danych: 108,5 m,111,5 lub 113 m. Ma powierzchnię 304 hektarów. Jest to jedno z największych jezior na Suwalszczyźnie. Wody jeziora Hańcza są bardzo czyste. 

źródło: PAP / fot: envato elements

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie