Polski Portal Morski
Aktualności

Miesiąc do otwarcia kanału przez Mierzeję Wiślaną. „Tu trzeba przyjechać, to jest nowoczesność”

Pozostał miesiąc do otwarcia drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską. Prace przy przekopie w Nowym Świecie są zaawansowane już w 99 procentach.

Dr inż. kpt. ż.w. Wiesław Piotrzkowski, dyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni, wyjaśnia, że obecnie prowadzone są głównie prace odbiorowe i rozruchowe.

– Trwają prace związane z nadrzędnym systemem sterującym, czyli całym tym systemem, który będzie odpowiadał za sprawne przekierowanie ruchu z jednego mostu na drugi, co jest związane z możliwością wejścia do śluzy i wyjścia z niej – informuje.

Tymczasem przekop już stał się atrakcją turystyczną. Operacje w śluzie obserwują dziesiątki widzów.

– Takiego czegoś ludzie od nas ze wsi jeszcze tu nie widzieli. Przyjeżdżamy tutaj co dwa tygodnie i patrzymy, jak to wygląda. Jest wspaniale – mówi Robert Zieliński, wójt gminy Sztutowo.

– Specjalnie przyjechaliśmy z Gnojewa, zza Malborka, żeby zobaczyć, bo to nowoczesność. Kwestia kilku minut i most został otwarty – dodaje jeden ze zwiedzających inwestycję.

Powodowany przez turystów rozgardiasz bywa uciążliwy dla osób wykonujących prace.

– To proces, który wymaga jeszcze przyzwyczajenia się wszystkich użytkowników do tego, jak on wygląda. Wiele osób jest mocno zainteresowanych i chwilę trwa, zanim opuszczą przeprawę przed jej otwarciem – przyznaje Mariusz Jańczewski, kierownik budowy.

Źródło: https://radiogdansk.pl/audycje/nie-tylko-metropolia/2022/08/16/miesiac-do-otwarcia-kanalu-przez-mierzeje-wislana-tu-trzeba-przyjechac-to-jest-nowoczesnosc/

Fot.: MI

Zobacz podobne

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Sezon żeglugowy rozpoczęty. WIR wspiera żeglarzy [WIDEO]

Daria Czaja

Straż Graniczna zatrzymała łódź rybacką z Mrzeżyna. Wykryto rażące uchybienia

Paulina Ledzinska

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie