Polski Portal Morski
Aktualności Polska Morska TV

Prace przy budowie tunelu w Świnoujściu coraz bliżej końca

Tunel pod Świną w Świnoujściu ma być oddany do użytku na przełomie maja i czerwca 2023 roku. Do tego czasu, aby dojechać do miasta od polskiej strony, trzeba ciągle korzystać z promów.

Świnoujście to jedyne duże polskie miasto, którego centralna część nie ma połączenia lądowego z resztą kraju. To jednak ma się zmienić przed wakacjami przyszłego roku.

Sprawdzamy jak postępują prace na budowie.

W komorze startowej na wyspie Uznam zbrojony i betonowany jest strop pośredni w części wschodniej. W części zachodniej kontynuowany jest montaż i prefabrykacja deskowań stropu pośredniego.

Przy wyjściu ewakuacyjnym EE1 trwa mrożenie pasywne, zbrojenie i betonowanie płyty dennej obudowy ostatecznej, natomiast przy wyjściu ewakuacyjnym EE2 mrożenie pasywne, przygotowanie pod izolację, w tym izolację całej konstrukcji.

Na odcinku T2 (pomiędzy wyjściami EE1 i EE2), montowane są prefabrykaty poddrogowe i betonowana jest płyta pod jezdnię. W budynku Biura Centrum Obsługi wykonywane są roboty wykończeniowe oraz instalacyjne prace wewnętrzne.

W komorze odbiorczej TBM na wyspie Wolin kontynuowane są prace nad konstrukcją wewnętrzną oraz uszczelnianiem ścian szczelinowych. Na rampie i w tunelu wykonywanym metodą stropową montowane jest zbrojenie kap chodnikowych, a także trwa uszczelnianie całej konstrukcji.

Na poszczególnych odcinkach wykonywane są również roboty drogowe w tym prace bitumiczne. Kontynuowana jest budowa i przebudowa sieci i uzbrojenia terenu oraz infrastruktury drogowej, a ponadto budowa muru oporowego przy bajpasie północnym. Na placu budowy trwają prace porządkowe i utrzymaniowe.

https://youtu.be/a3F95Rsw6oc

źrodło/fot/mat. filmowy UM Świnoujście

Zobacz podobne

Polskie siły w akcji. Międzynarodowe ćwiczenia ratownicze „Dynamic Mercy ’25” na Bałtyku

Paulina Ledzinska

Grupa OT Logistics stawia na inwestycje mimo stratnego roku 2024

Daria Czaja

Port Szczecin obsługuje jednostki typu Panamax

LK

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie